Hout- en deurbouw

Kunststof kozijnen Eindhoven

Een kozijn wordt ook wel een beschot of een architectonisch houten frame genoemd, afhankelijk van het ontwerp en de constructie van het kozijn zelf. Het kozijn dient om het raam, de deur of een ander element dat in een muur of gevel wordt geïnstalleerd, te omringen en te ondersteunen. Het raam en de deur worden dan veilig in het kozijn geïnstalleerd door middel van vastgemaakte scharnieren of sloten. Wanneer zowel de deur als het raam op wieltjes staan, wordt het een plantation shutter genoemd.

Bij de installatie van houten of metalen ramen en deuren levert het kozijn de elementen waarin het raam en de deur moeten worden ingebouwd. De meest gebruikte materialen in de kozijnconstructie van raam en deur zijn de volgende, allemaal even populair en functioneel op hun eigen manier:

*Kunststof, hebben een aantrekkelijke prijs en zijn kostenbesparend. Kunststof kozijnen gaan 50 tot wel 75 jaar mee. Onderhoudsvriendelijk: nooit meer schuren en schilderen.

* Hout – Gezaagd, onvoorstelbaar gestileerd gesneden uit levende bomen, dat gewoonlijk zowel het raam als de deur in een kozijn vastzet en bevestigt.

* Staal – Staal wordt bevestigd aan een goed op elkaar afgestemd raamwerk om te functioneren als raam en deur.

* Aluminium, vaak gebruikt in voorgefabriceerde ramen en deuren.

Al deze materialen hebben specifieke eigenschappen, afhankelijk van de bedoeling van de gebruiker, het doel van het kozijn, de specificaties van zelfs de materialen zelf, en het doel van het project. Hieronder vindt u een woordenboek voor raam- en deurconstructies, om de 4 hierboven vermelde types beter te begrijpen.

Hout

Hout is misschien wel het meest gebruikte materiaal voor de constructie van raam- en deurkozijnen. Door zijn natuurlijke eigenschappen is hout opmerkelijk duurzaam en heeft het bewezen eeuwenlang mee te gaan – mits het goed wordt onderhouden. De derde dimensie – de houtnerf – die wordt gevormd naarmate het object in de loop van de tijd beweegt, is echter onderhevig aan degradatie door verwering, de tijd en voortdurend contact met de buitenomgeving. Omdat onbevooroordeelde tests betrekkelijk onbetrouwbaar zijn gebleken, is voor het aantasten van de dikte of het glansniveau van het materiaal een vochtigheidsgraad of een waterdauwpunt nodig.

Hout wordt het meest gebruikt vanwege de grote esthetische aantrekkingskracht, en het transporteerbare karakter vanwege de lagere prijzen en de inefficiënte constructie. In dit geval is een houten frame met een betere kwaliteit en esthetisch gevoel vereist. Houtskeletbouw kan worden geïsoleerd om de warmte in de zomermaanden vast te houden, en sommige mensen gebruiken ze zelfs als ze niet zijn aangesloten op het centrale verwarmingssysteem van hun huis, afhankelijk van hun locatie en het plaatselijke klimaat. Met maar liefst 1.000 beschikbare houtskelet stijlen is het geen verrassing dat hout de meest voorkomende keuze van kozijnen is.

Net als hout is staal het beste materiaal voor de constructie van een deur voor uw kozijn, omdat het nooit zal worden aangetast door de omgeving. De warmte wordt gelijkmatig en doeltreffender verdeeld en is bestand tegen de ontberingen die onze maatschappij haar toewerpt, waardoor het een duurzaam, tweeledig woningverbeteringsmateriaal is.

Hoe minder kwetsbaar staal is voor de elementen en verwering, hangt af van de constructie. Zo is het een volledig massief materiaal, terwijl hout hol is. Staal moet op dikte worden gespecificeerd om het te beschermen tegen natuurlijke deuken, bijvoorbeeld als gevolg van de beweging die het weer teweegbrengt. Het moet worden versterkt met een interne stalen bekleding voor extra stevigheid en isolatie. Anderzijds wordt het ook blootgesteld aan bijproducten van waterstof en koolstofdioxide, die beide bijdragen tot zijn algemene corrosiebestendigheid.

Aluminium is veel goedkoper en vrij gemakkelijk in buitenontwerpen te bouwen. Het is ongevoelig voor roest, en technologisch aanpasbaar aan bijna elke vorm van ontworpen toepassing. Zij hebben ook niet-geleidende eigenschappen, en kunnen gemakkelijk in om het even welke vorm via een neveldeklaag worden gemaakt. Nochtans, voor zover de mens-gemaakte variant, zij bijna altijd extra in de grondverf gezette bruikbaarheid en toegepaste vervaardiging voorafgaand aan toepassing vereist.

lees meer:

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.